POLAGRA 2021

Targi POLAGRA – zaprojektowane ze smakiem

 

Wydarzenie odbędzie się w dniach 4-6 października. Dostępna będzie także dedykowana platforma, która pozwoli na spotkania biznesowa online.

Targi POLAGRA od lat integrują branżę spożywczo-gastronomiczną i są miejscem eksploracji nowych kontaktów biznesowych, wymiany wiedzy, rozmów o przeszłości sektora.

Wystawa pełna smaku i inspiracji

Niewątpliwym atutem targów POLAGRA jest ich różnorodność i to się na pewno nie zmieni. Ekspozycja budowana jest w oparciu o trzy równoległe salony FOOD, FOODTECH oraz HORECA pozwoli zapoznać się z żywność stanowiącą odpowiedź na preferencje dietetyczne konsumentów (salon FOOD), nowymi technologiami wspierającymi procesy produkcyjne z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa w produkcji żywności (salon FOODTECH), a także z rozwiązaniami dedykowanymi sektorowi HoReCa (salon HORECA).

Udział w targach potwierdzili już między innymi: liczna grupa spółdzielni mleczarskich, a także Krajowa Rada Drobiarstwa – instytucja zrzeszająca polskich producentów drobiu. Przygotowana zostanie również specjalna strefa, na której swoją ofertę zaprezentują polscy producenci mięsa. W targach uczestniczyć będą także liderzy innych gałęzi jak na przykład Krajowa Spółka Cukrowa – największy producent cukru w Polsce i w Europie.

Mocnym punktem ekspozycji targów POLAGRA będzie poza tym ekspozycja technologii dla branży spożywczej. Utworzy ją liczne grono firm dostarczających maszyny i urządzenia, w tym kompletne linie produkcyjne, dla przemysłu mięsnego, piekarniczego i innych producentów wyrobów spożywczych, a także dostawcy systemów chłodniczych, filtrujących czy rozwiązań do konfekcjonowania i pakowania.

Platforma wymiany wiedzy

POLAGRA to nie tylko wystawa, ale także wydarzenia towarzyszące dedykowane zarówno wystawcom, jak i zwiedzającym targi.   

Kluczowym wydarzeniem w tym roku będzie POLAGRA EXPORT MEETING – kongres wspierany przez Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii, który odbędzie się drugiego dnia targów - 5 października 2021. Przedsięwzięcie ma na celu wzmocnienie konkurencyjności polskich przedsiębiorstw na rynku europejskim oraz pozostałych rynkach zewnętrznych. W ramach wydarzenia planowane są prezentacje poszczególnych grup produktowych, rozmowy na temat perspektyw rozwoju polskiego eksportu czy barier wejścia na rynki zagraniczne.

W ramach POLAGRY odbędzie także konferencja UECBV i YEMCo, organizowana przez Związek Polskie Mięso, poprzedzona zamkniętym dla szerokiej publiczności Rocznym Walnym Zgromadzeniem UECBV, oraz otwarta dla publiczności Konferencją Sektora Mięsnego, której tematem przewodnim jest strategia od pola do stołu. - Wydarzenie to będzie najważniejszym spotkaniem networkingowym 2021 roku, łączącym wszystkich uczestników sektora z Polski i Europy. Europejski sektor mięsny i hodowlany pragnie nawiązać konstruktywny dialog z instytucjami Polski i UE, aby nadawać kierunek polityce rolno-spożywczej UE w nadchodzących latach – komentuje Witold Choiński, Prezes Związku Polskie Mięso.

Ponadto, targom towarzyszyć będą inne wydarzenia, w których smak i wysoka jakość produktów spożywczych odgrywać będzie wiodąca rolę. Planowane są między innymi: warsztaty kulinarne Master Class Show, które poprowadzą znakomici szefowie kuchni, w tym zwycięzcy konkursu Kulinarny Puchar Polski, a także Ogólnopolski konkurs dla Piekarzy Master Baker i Forum Piekarskie Zdrowe Pieczywo. W ramach targów odbędzie się również 7. edycja konferencji Hotel Investors Meeting.

Formuła targów

Tegoroczna formuła targów połączy spotkania w przestrzeni wystawienniczej ze spotkaniami online, które będzie można odbyć za pośrednictwem platformy internetowej opartej na działaniu sztucznej inteligencji wykorzystywanej w kojarzeniu partnerów biznesowych.

To znacznie rozszerzy zakres targów POLAGRA. Obie przestrzenie do prowadzenia rozmów nie wykluczają się, ale tworzą symbiotyczne rozwiązanie, które pozwala zarówno na więcej spotkań w firmie, jak i na efektywniejszy rozwój sieci relacji z partnerami zagranicznymi, nawet w przypadku ograniczeń w podróżowaniu.

POLAGRA będzie, zgodnie z hasłem przewodnim, zaprojektowana ze smakiem.