Cukiernicy i piekarze świętują kilka razy do roku!

- 15 marca, ponieważ w tym dniu przypada wspomnienie ich patrona – św. Klemensa. 

- 4 maja - wspomnienie św. Floriana - również Patrona Piekarzy

- 26 lipca - wspomnienie św. Anny patronki Piekarzy

- 11 listopada - imieniny św. Marcina patrona Cukierników

 

 

To właśnie w Poznaniu ponad 10 lat temu odbyła się pierwsza CAVALIADA.

Co w programie?

 Podczas czterech dni zawodów odbędą się takie konkurencje jeździeckie jak: skoki przez przeszkody, powożenie zaprzęgami czterokonnymi, ujeżdżanie oraz Wszechstronny Konkurs Konia Wierzchowego. Nie zabraknie także pokazów oraz Targów Sprzętu i Akcesoriów Jeździeckich.

 Przez 3 dni (2-4.10) Międzynarodowe Targi Poznańskie gościły producentów żywności regionalnej i tradycyjnej. Po rocznej przerwie do Poznania powrócił smak i zapach pyszności z 14 województw. 150 producentów zaprezentowało lokalne rarytasy takie jak np. Chorizo z dzika, Gzik wrzesiński, Konfitura żurawina z gruszką, Bomba legnicka, Musztarda Kcyńska Jabłkowa, Nalewka Wiśnia 25%, Miód ze spadzi iglastej, orzechowiec i wiele, wiele innych.

© Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu

„Projekt dofinansowany ze środków Rządowego Programu Polski Inkubator Rzemiosła na lata 2021–2030”