Jak uzyskać certyfikat ?
Krok 1 – Czy spełniam kryteria?
Tylko firma, która prowadzi produkcję na terenie województwa wielkopolskiego (wyłączając powiaty: złotowski, międzychodzki, kępiński, ostrzeszowski i turecki) może starać się o przyznanie Prawa do produkcji Rogala Świętomarcińskiego.
Krok 2 – Jakie dokumenty?
W celu uzyskania certyfikatu należy złożyć wniosek o przeprowadzenie kontroli oraz deklarację zgodności z procesem produkcji (do pobrania poniżej). Dokumenty te należy przesłać na adres: Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, al. Niepodległości 2, 61-874 Poznań
Krok 3 – Kto przeprowadza kontrolę?
Kontrolę procesu produkcji i wyrobu gotowego przeprowadza Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kontrola przeprowadzana jest w ciągu 30 dni od złożenia wniosku.
Krok 4 – Kto wystawi certyfikat?
Po pozytywnym przejściu kontroli Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wystawia Świadectwo jakości, na podstawie którego Cech Cukierników i Piekarzy raz w roku na początku listopada wystawia ozdobny certyfikat.
Krok 5 – Na jak długo?
Okres ważności Świadectwa jakości po pierwszej kontroli wynosi rok, przy kolejnych może wynieść nawet 3 lata. Podczas trwania ważności świadectwa jakości są przeprowadzane kontrole niezapowiedziane. Natomiast Cech Cukierników i Piekarzy ozdobne potwierdzenie wystawia co roku.